Paratoner, halk dilinde “yıldırımsavar” yapıdaki olası hasarı önleyebilmek için kullanılan bir metal parçasıdır. Yıldırımın çarpacağı bölgede oluşabilecek tahmini hasarın ortadan kalkmasını sağlayan bir özellik taşır. “Yıldırımsavar” olarak da anılan paratoner; konutlar, eğitim kurumları veya hastaneler gibi yıldırım hasarından oluşabilecek büyük yıkımı önleyebilmek için kullanılmaktadır. Bu doğa olayından sonra ulaşabilecek hasarı önleyebilmek için bakır yapıda üretilen yüksek ve sivri uzun bir direk şeklindedir.
Paratoner Ne İşe Yarar? Paratonerin hayati bir öneme sahip olduğu söylenebilir. İçinde statik elektrik bulunduran bulutlardan şiddetli elektrik akımının etkisiyle binalarda veya elektrikli cihazlarda oluşabilecek zararı önlemek için kullanılır. Özellikle yapıların elektrik tesisatının zarar görmesini önlemek için gelen bu ani akımın doğrudan toprağa aktarılmasını sağlar. Bir bakıma, yaşamsal standartları daha kaliteli hale getirdiği söylenebilir.
Paratonerin yıldırımı çekme özelliği sayesinde yüksek elektrik akımını toprağa iletme özelliği bulunur. Aniden gelişen bu doğa olayından korunmak isteyenler için daha çok tercih edilen bir sisteme sahiptir. Gökdelenlerde, yüksek bina tepelerinde, sanayi tesislerinde ve özellikle denize açılan gemilerde tercih edilir.
Paratoner Sistemi Nedir? Yıldırım düşme riskini ortadan kaldıran paratoner sistemi, bir çeşit topraklama üzerine kurulmuş bir yapıdır. Doğadan gelen yüksek elektrik yükünü kontrollü şekilde toprağa aktarmaya yarayan bu özel sistem, yüksek güvenlik gerektiren kurumsal mekanlarda daha çok işe yarar.
Satın alınan bir paratoner, risk seviyesine göre inşa edilebilir. Konuya daha da açıklık getirmek gerekirse, 1. seviye risk taşıyan bölgeler için yarıçapı 79 metre olan bir paratoner istenen korumayı sunarken, 3. risk seviyesine sahip olan bir bölge için bu sayı 107 metreye kadar çıkabilir.
İçindekiler;
Paratoner İnsan Nedir?
Yapıları yıldırımın etkisinden korumak için üretilen paratoner, günlük hayatta bir deyim olarak da kullanılır. Öngörüsü sağlam ve şaşırtıcı derecede deneyimi bulunan kişiyi tanımlamak için daha çok kullanılır. Yaşanabilecek olayları daha önceden tahmin edebilme yeteneği bulunan bu kişiler, sözlükte “paratoner insan” olarak adlandırılır. Bu kişiler genellikle çevrelerindeki sorunların çıkış kaynağını çok rahat analiz edebilir. Etrafında yaşanabilecek sevdiklerine dokunacak her türlü sorunu çözme eğilimine sahiptirler. Gerçek kullanımda, yıldırım çekme özelliğine sahip olan “paratoner insan” üzerinden kavramsallaştırıldığında, yıldırım gibi büyük etkiye sahip olan dert ve sıkıntıları çeken kişi olarak da kullanılmaktadır.
Paratoner Nasıl Çalışır?
Paratoner üretiminde esas alınan çalışma prensibi, yıldırım yakalama özelliğidir. Yüksek koruma gerektiren yapılar üzerine inşa edilen paratonerler, dış yıldırımlık adıyla da anılır. Paratonerin ucunda metal bir çubuk bulunur. Bu çubuk sayesinde aniden gelen elektrik akımı doğrudan toprağa aktarılır.
Hem pratik hem de işe yarar bu metot, yapının yıldırım etkisiyle beraber elektrik sisteminin bozulmasına engel olur. Binaların zirve noktasına yerleştirilen paratoner, topraklanma hizmetinde kullanılırken bakır kablolardan faydalanılır. Saflık oranı %95’e ulaşan bu kablonun en önemli özelliği, elektrolitik yapıda olmasıdır.
Bu yazılarımız ilginizi çekebilir;
Teknolojinin Yararları ve Zararları (Maddeler Halinde)
Whatsapp Otomatik Fotoğraf Kaydetme Kapatma
Paratoner Çeşitleri
Paratoner üretiminde etki alanına göre farklı sınıflara ayrılır. 4 farklı yıldırımsavar türü arasında en sık kullanılanı, Franklin çubuğu adı verilen çeşididir. Paratoner çeşitleri dendiğinde ilk olarak akla gelen modeller arasında şunlar yer alır: Radyoaktif paratonerler, aktif paratoner, Faraday kafesi, Franklin çubuğu.
Paratoner çeşitleri belirtilen alanda kullanılırken, çevrede bulunan binanın uzunluğu veya kısalığına göre belirlenir. Oldukça uzun binaların olduğu bir çevrede kısa paratoner, sivri çıkıntıları bulunmayan bir bina üzerinde ise kafes paratoner çeşidi tercih edilir.