Kürtçe İltifatlar: Sevdiklerinizi Mutlu Edecek Sözler

İnsanların bir ilişki sırasında ya da hayatlarında var olmasını istedikleri insana karşı hemen her dilde sevgi sözcükleri ifade ettiğine eski çağlardan beri tanıklık edebiliyoruz. Hal bu şekilde olunca yeryüzünde konuşulan ve anlaşılan diller için bu genel geçer kuralın günümüzde de varlığını idame ettirdiğini herkes tahmin edecektir. Kürtçe iltifatlar da pek çok bireyin birbirine karşı sarf ettiği belirli söz öbeklerine ev sahipliği yapması ile biliniyor. Bunlardan en bilinenlerini de sizler için derlemek istedik. Örneğin;

Seni seviyorum: Ez ji te hez dikim

Gönlümün güzelisin: Tudelalavîdilî ye

Kurban olurum sana: Qurbana te bim

Bunlar şüphesiz ki hem erkeklerin hem kadınların birbirlerine karşı sık bir biçimde kullandığı ifadeleri de bize hatırlıyor. Dilerseniz hitap konusunda Kürtçe’nin ne gibi alternatifleri barındırmış olduğuna da göz atalım.

Kürtçe Sevgiliye Hitap Şekilleri

Bahsedilmiş olduğu gibi Kürtçe sevgiliye hitap şekilleri sadece bu dili bilenlerin değil çok sayıda insanın da ilgisini çeken bir noktada yer almaktadır. Zira insanlar ana dilleri dışında da farklı lisanları hayatlarında var olan insanlara karşı yöneltme arzusunda oluyor. İltifat etmek, aşk sözcükleri kullanmak ve bunu sevgiyle pekiştirmenin de belirli aracıları bizlere sunduğunu ifade edelim.

Hitap şekilleri arasında da;

Aşkım: Êşkâmın

Kara gözlüm: Çavreşamın

Sevgilim: Evindaramın

Hayatım: Jiyanamın

Canım: Canemın

Bulunuyor. Sizler de hayatı ortak paylaştığınız kişiye Kürtçe sevgi sözcüklerini kullanarak seslenebilir ve farklı bir iletişim tarzını da benimseyebilirsiniz.

İlginizi çekebilir;

Sevgilinizle Gidilecek En Güzel Tatil Yerleri

Yıllarca Unutulmayacak Yaratıcı Doğum Günü Sürprizleri

Kürtçe Sevgiliye Hitap Şekilleri
Kürtçe Sevgiliye Hitap Şekilleri

Kürtçe Aşk Sözleri

Tabii ki sadece kısa söz grupları değil aynı zamanda bunları bir cümle içerisinde mantıklı bir şekilde kullanmakta insanların arzuladığı noktalar arasında varlığını sürdürüyor. Kürtçe aşk sözlerinde de bunun net hislerini hissedebilmeniz mümkün kılınmış durumda.

Gözlerine iltifat etmek istediğiniz bir kadın için ‘Hayrana wançaventemme’ kalıbını kullanabilirsiniz. Bunun anlamı ‘gözlerine hayranım’ olarak karşımıza çıkıyor. Doğum günü kutlamak istediğiniz zaman ise ‘Roj buna te pirozbe’ ifadesini rahatlıkla yöneltebilirsiniz. Aşk sözleri için bir adım ilerisini düşünenler adına da ‘Sensiz yapamıyorum’ cümlesi Kürtçe olarak okunabilir. Bu da ‘Ez betenikarım’ şeklinde karşı tarafa yazılabilir ya da söylenebilir.

Görüldüğü üzere global dillerde olduğu gibi Kürtçe’de de farklı kalıplarda var olan iltifat, sevgi sözcükleri bulunuyor. Sizler de bunları kullanarak farklı bir dil üzerinden sevdiğiniz insana hitaplarınızı gerçekleştirebilirsiniz.

Kürtçe Kısa Sevgi Sözleri

Her bireyin uzun uzun mesaj yazmak istemediği ya da telefon konuşmalarında çok fazla mesai harcamak istemediği bilinen bir gerçektir. En azından erkek bireyler için bunun daha fazla genel geçer bir kural olduğunu da tahmin edebilmek zor olmuyor. Durum bu şekilde iken daha kısa yoldan sevgisini ifade edebilme, aşkını beyan etme gibi seçeneklerin de ön plana çıktığının altını çizmiş olalım. Kürtçe kısa sevgi sözleri arasında da sizlerin yararlanabileceği oldukça pratik kalıplar bulunuyor.

Bunlardan bazıları şu şekilde karşımıza çıkıyor;

Aşkın beni mutlu ediyor – Evîna te bextewar dik

Seni çok özlüyorum – Ev jî te xwesreş dikim

Kalbimi çaldın – Tu yêdiloşîtim Görüldüğü üzere hem çarpıcı hem de etkili olan bu söz grupları sizlerin de kısa yoldan aşkınızı ilan etmenize vesile olacaktır. Kürtçe konuşması ve yazması her ne kadar zor bir dil seçeneği olarak gözükse de özümsendikten sonra bu sorunun ortadan tamamen kalkmış olduğunu da iletmiş olalım. Sizler de ufak denemeler eşliğinde bu iltifat cümlelerinden yararlanabilir ve alışık olan sevgi gösterme düzeninden bir nebze de olsun çıkabilirsiniz.

Yorum yapın