Kedilerde İdrar Yolu Enfeksiyonuna Bitkisel Çözümler

Ucuz ve kalitesiz mamalar tüylü dostların beslenmesinde olumsuzluklara yol açıyor. En çok da idrar yollarında problemler görülüyor. Kedilerde idrar yolu enfeksiyonuna bitkisel çözümler ile müdahale edilmek isteniyor. Bu yöntemin birkaç gerekçesi sayılabilir. Bunların en başında, her alanda olduğu gibi patili dostlarımız için üretilen kaliteli mamaların fiyatlarının da aşırı yükselmesidir. Diğer önemli bir husus olarak da bitkisel yöntemlerle hastalıkların tedavi edilmesi yönündeki tercihtir.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonu neden oluşur?

Temel problemler insan kaynaklı diyebiliriz. Sokaktaki hayvanlarda da muhtemelen idrar yolu enfeksiyonu sorunu vardır ama evde bakılanların bu sorunla karşılaşmasının esas nedeni, beslenme ve bakımla alakalıdır.
Birinci neden, aşırı tuzlu ve yağlı mama tercihlerinden kaynaklanmaktadır. Yani sürekli yağlı ve tuzlu mama yemek zorunda kalan hayvanlar zorunlu olarak idrar yolu enfeksiyonuna maruz kalacaklardır.
İkinci neden ise, hayvanlara kendi içtiğimiz arıtılmış sudan verilmeyişidir. Şehir şebeke suyu verilerek böbreklerde ve idrar yollarında taş oluşumuna yardımcı olunmaktadır. Evde kedi bakımı sıradan bir hobi ya da uğraş değildir. Çiftçiler nasıl tavuklarını koyunlarını ineklerini ya da diğer ürün elde ettiği hayvanlara gözü gibi bakıyorsa, evde evcil hayvan sahiplenen insanlar da aynı hassasiyeti göstermek zorundadır. Yeterli bilgi birikimi olmadan, başkalarında görüp kedi sahiplenen insanlar mutlaka bu konuda gerekli araştırma yaparak sahiplenmelidirler.
Bir diğer önemli husus da maalesef piyasada veterinerlik yapan insanların kedilerde idrar yolu enfeksiyonuna neden olan etkenleri yeteri kadar bilmemelerinden kaynaklanmaktadır. Hayvanda bu problemin olduğunu anlamayan bilmeyen baytar sayısı sandığınızdan daha fazladır.

Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri

Sahiplerine sadece anlamlı anlamlı bakarak derdini anlatmaya çalışan kediler veya köpekler bazen bu konuda amaçlarına ulaşamıyorlar. Her hayvanın karakteri farklıdır, ihtiyaçlarını giderme ya da isteklerini dile getirme konusunda farklı tepkiler sergilerler. Kimileri hiç ses çıkarmadan ayaklarınızın arasında sürtünerek acıktığını veya susadığını anlatmaya çalışırken kimileri de karşınıza geçer, sessizce gözlerinizin içine bakar. Her bakış ya da sergilenen tepki bir anlam ifade eder. Sahip bu tepkilerin veya hareketlerin ne anlama geldiğini bilir ve gerekeni yapar. Evde baktığı hayvanı en ince ayrıntısına kadar tanıyan biri kedilerde idrar yolu enfeksiyonuna bitkisel çözüm bulma zorunluluğu hissetmeyecektir. Çünkü problem oluşmadan engellenecektir.
Bilinçsizce de olsa idrar yolu enfeksiyonu oluşmuşsa, bunu hayvan farklı şekillerde anlatmaya çalışır. En sevdiğiniz kıyafetinizin üstüne oturur, herhangi bir odaya girip kapıyı kapatırsanız açmanızı ısrarla ister; acilen açmazsanız kapının önüne bir miktar idrar yapar. Burada sizlere çok açık bir mesaj veriyordur aslında ama tüylü dostları yeterince tanımayanlar konuya duyarsız kalır ve hastalık epey ilerler. Nihayetinde kedi idrar yolunda oluşan rahatsızlık sebebiyle yeme içme iştahını kaybeder, oyun oynamak istemez boş ve anlamsız bakışlar atar. Aslında can yanıyordur, büyük acılar çekiyordur ama onu anlayacak derdine derman olacak biri yoktur. Aradan uzun zaman geçtikten sonra hayvanın sahibi, kılları dökülmeye başlayan, etrafa azar azar idrar yapan kedisinden rahatsız olmaya başlayınca soluğu veterinerin kapısında alacaktır.
Kedisi olanlar aşağıdaki sorunlardan birkaçı ile karşı karşıya kaldıysa hiç durmadan tecrübeli bir veterinere gitmelidir.
Kedilerde idrar yolu enfeksiyonunun belirtileri şunlardır;
  • İdrarı kum havuzuna değil de sağa sola yapması
  • Boşaltım organlarını normalden çok fazla temizlemeye başlaması
  • İdrar yaparken aşırı kıvranması
  • Bitkinlik halsizlik
  • İştahsızlık
  • Yoğun tüy dökülmesi
  • Kanlı idrar görülmesi

Kedilerde idrar yolu sorununa nasıl engel olunur?

Patili evcil dostların çoğunda doğal seleksiyon sonucu idrar yolu sorunları çok sık görülür. Çünkü bu onların yaratılış ve hormonal özelliklerinden kaynaklanır. Bize düşen görev, problemin çok büyümeden önlenmesi hatta ortadan kaldırılmasıdır. Bu sıkıntının giderilmesine yönelik yapılabileceklerin başında doğru mama kullanımı ve doğal ilaç takviyesidir. Hayvanın vücut direncini artıran, bağışıklık sistemini güçlendiren bitkisel takviyeler yapılmalıdır. Mama üretici firmalar tarafından hazırlanan bu takviye gıdalar kedilerde idrar yolu enfeksiyonuna bitkisel çözüm niteliğindedir. Aksi takdirde insanlarda olduğu gibi kendiniz hazırlayıp içirebileceğiniz yedirebileceğiniz takviyeler pek işe yaramaz.

Yorum yapın