Hangi Bölüm Hangi Alanda Yüksek Lisans Yapabilir? (Alan Dışı)

Üniversitelerin 4 yıllık herhangi bir bölümünü başarıyla bitirerek belge almaya hak kazanan her öğrenci, istemesi halinde akademik olarak eğitimine devam edebilir. Öncelikle, hangi bölüm hangi alanda yüksek lisans yapma imkanı sunduğunu bilme zorunluluğu vardır. Her ne kadar vakıf üniversiteleri alan dışı yüksek lisans yapma imkanı da sunmuş olsa konunun en ince ayrıntısına kadar bilinmesinde yarar vardır.

Türkiye’de en çok tercih edilen ya da öğrenci alan programlar, mezunlarını kendi alanlarında tezli ya da tezsiz yüksek lisans yapmaya teşvik etmektedir. Bu durum öğrenci açısından da büyük kolaylık,aynı zamanda gelecekte iş bulma ve yerleşme açısından avantaj sunmaktadır. Dolayısıyla sadece mezun olunan yüksek öğrenim programı haricinde, önü açık olan bölümlerde kendini geliştirmek isteyenlerin farklı bir alanda yüksek lisans yapmasının artılarını bilmeyen yoktur.

Alan dışı yüksek lisans nasıl yapılır?

Fakültelerin 4 yıllık lisans bölümünü bitirenlerin, akademik kariyer yapmak veya kolay iş bulmak maksadıyla tercih ettiği tezli ya da tezsiz yüksek lisans seçeneği, enine boyuna araştırılarak adım atılması gereken bir basamaktır. Öncelikle mezun olunan programın yakın bölümleri araştırılmalı bu alanda imkan tanıyan eğitim kurumları ile ilgili bilgi toplanmalıdır. Kişinin bitirdiği program haricinde, kendine yakın hissettiği veya iş bulmakta büyük avantaj sunduğu yüksek lisans bölümleri tercih edilmelidir. Ancak çok fazla farklı alan seçeneği olmadığını, bunun sebebinin de devlet üniversitelerinin mezun olan bireyin alanı haricinde yüksek lisans fırsatı sunmamasıdır.

Özel üniversiteler konuya ticari baktığı için; kendini geliştirme, eğitimde yükselme düşüncesi olanlara fırsat sunmaktadır. Şimdi gelin hangi bölüm mezunu hangi alanda yüksek lisans yapabilir, örneklerle izah edelim.

AÖF Onur Belgesi Nasıl Alınıyor?
AÖF Onur Belgesi Nasıl Alınıyor?

Maliye bölümü hangi alanda yüksek lisans yapabilir?

Mezun olunan lisans bölümü haricinde başka bir programda yüksek lisans yapmak için, ALES sınavında eğitim kurumlarının minimum puan türünde başarılı olma zorunluluğu bulunmaktadır. Her eğitim kurumu her program için bu puan sınırını değiştirmektedir. Örneğin 50, 55, 60 gibi.

Maliye bölümü tezli yüksek lisans programına başvurabilecek olanlar;

  • işletme
  • iktisat
  • hukuk
  • siyasal
  • iktisadi, idari bilimler

fakültelerinden herhangi birini bitirip, lisans transkripti sahibi olmalıdır. İstisnai olarak, diğer bölüm mezunları da eğitim kurumunun bilimsel hazırlık dersi verme şartıyla başvuru hakları bulunmaktadır.

İşletme bölümü hangi alanda yüksek lisans yapabilir?

Türkçe ya da İngilizce tezli veya tezsiz yüksek lisans programlarına yerleşmek için bazı kriterlerin karşılanması gerekmektedir.

Alan dışında herhangi bir programda akademik olarak eğitim hayatına devam etmek isteyenler sözel, eşit ağırlık veya sayısal puan türlerinde ALES sınav sonuç belgesine sahip olmalıdır. Bu da yetmez, her kurumun en düşük puan barajını geçme zorunluluğu vardır. Bu kriterler karşılanması halinde işletme fakültesi mezunları:

  • Pazarlama
  • Sayısal yöntemler
  • Muhasebe
  • İnsan kaynakları
  • Maliye

gibi bölümlerde ilerleme imkânına sahiptirler.

Sosyoloji bölümü mezunları hangi alanda yüksek lisans yapabilirler?

Yüksek öğrenim kurumlarının çoğunda bulunan sosyoloji programı mezunu olanlar için alternatifler çok fazladır. Alanında uzmanlaşmak isteyenler, disiplinler arası çalışmaya yatkın olanlar sosyoloji bölümü haricinde şu programları da tercih edebilirler;

  1. Sosyoloji 
  2. Sosyometri
  3. Felsefe 
  4. Aile Danışmanlığı 
  5. Uygulamalı Sosyoloji
  6. Medya ve Kültürel Çalışmalar 
  7. Göç Çalışmaları 
  8. Kadın Çalışmaları – Araştırmaları 
  9. Kurumlar Sosyolojisi
  10. Toplumsal Yapı ve Değişme 
  11. Genel Sosyoloji ve Metodoloji
Erken Çocuklukta Öğrenme Yaklaşımları
Erken Çocuklukta Öğrenme Yaklaşımları

AÖF mezunları yüksek lisans yapabilir mi?

Yüksek öğrenim kurumlarının açıktan, uzaktan veya örgün olarak eğitim veren bütün programları eşit hakka sahiptir. Herhangi bir lisans diplomasına sahip olan bir kişi istediği gibi hareket edebilir.

Yukarıdaki örnekleri çoğaltmak mümkün, hangi bölüm hangi alanda yüksek lisans yapabilir, diye endişe etmeye hiç gerek yok. Kendi alanınızla ilgili programda veya başka alanda ilerleme hakkına sahipsiniz. Bilinmesi gereken önemli husus, tezli veya tezsiz yüksek lisans başvurusu yapacağınız kurumun kriterlerini karşılayıp karşılayamamanızdır.

İntihalden Kaçınma Yolları başlıklı yazımıza başlık üzerine tıklayarak ulaşabilirsiniz.

Yorum yapın