Ekskavatör Nedir? (Ne İşe Yarar)

Ekskavatör, toprak yapım işlerinde kullanılan bir iş makinesidir. Çoklu parça sistemine sahip olan ters ya da çekme kepçeli vinç sistemi, ana gövde alanına güç aktarımı sırasında zincirli ya da hidrolik iki farklı modeli ile öne çıkar. Türkçe karşılığı kazar atar ya da kazmaç olarak adlandırılan ekskavatör, toprak işlerinde kullanılan standart bir iş makinesidir.

Ekskavatör Ne İşe Yarar?

Ekskavatör etkili bir sisteme sahiptir. Toprağın kazınması, yüksek alanların düzleştirilmesi veya kırma işlemlerinde kullanılabilir. İnşaat sektöründe daha çok tercih edilen bu alet, ev, bina, otoyol, havaalanı, köprü gibi büyük maliyetler bulunan fakat insanlık için önemli projelerin inşaatında kullanılır. Ekskavatör inşaat makinesi, kazma, yükleme, kaldırma gibi çoklu görevleri tek bir haznede yapabilme fırsatı sunar. Bu nedenle vinç alanı, kavram kepçesi, şavul kolları aynı anda çoklu görevlerde pratik şekilde değerlendirilebilir.

Ekskavatör Fiyatları

Her gün gelişen ve değişen inşaat sektöründe daha çok tercih edilen ekskavatör fiyatları ile de merak ediliyor. Kentsel dönüşüm projeleri ile beraber daha çok popüler hale gelen ekskavatör, 60 dakika içerisinde ortalama 20 litre benzin yakıyor. Bu yılda 2.000 saat çalışan bir ekskavatör için 40.000 litreyi aşkın mazot kullanımı anlamına geliyor.

Bu yazımız ilginizi çekebilir;

Voleybol Sahası Ölçüleri Kaçtır?

Satın almaya gerek kalmadan firmalar tarafından aylık kiralanabilen ekskavatör kiralama fiyatı 200 bin TL’den başlıyor. Bu fiyat, işin zorluğuna veya lokasyona göre değişebiliyor. Ekskavatör fiyatları hesaplanırken saatlik fiyat tablosu üzerinden mazot ve kepçe kiralama bedeli de eklenerek net bir rakama ulaşılabilir. Ancak somut bir örnek vermek gerekirse;

9 tonluk ekskavatör tüm bakımları yapılmış şekilde satın alındığında saatte 5 litreden başlayarak yükselen bir yakıt tüketimini sebep oluyor. Kiralama bedeli dışında yakıt tüketimi masrafının da dikkate alınması öneriliyor.

Ekskavatör Ve Kepçe Arasındaki Fark

Ekskavatör iş makinesi ile kepçe arasında nasıl bir farklılık bulunuyor? Traktörlerde önden yükleme özelliğine sahip olan kepçe kısmı dışında arka kısımda kazıcı bir kısım bulunuyor. Hem kepçe hem de kazıcı kısım hidroelektrik bir sistem üzerine kurgulanıyor. Ekskavatör ise alt kısmında palet bulunan tekerlekli bir kamyon özelliği sunuyor. Halk arasında daha çok kepçe olarak anılan ekskavatörün klasik bir kepçeden farkı, yükleme işleminin yerine kazma işlemini yapıyor olmasıdır.

Yorum yapın