Birinci Sınıf Okuma Hızlandırma

Sadece okula yeni başlayan öğrenciler için değil, veliler hatta öğretmenler için de 1. sınıfın ilk dönemi yoğun tempoda geçer. Birbirinden eğlenceli teknikler kullanılarak sesler öğretilir 2. dönem farklı bir aşamaya gelinir. Artık birinci sınıf okuma hızlandırma sürecinin hızlandığı bir döneme girilir. Uzun uğraşlar sonunda harfleri okumayı ve yazmayı öğrenen yavrular için anlaşılır, akıcı ve hızlı bir okuma öğretme zamanıdır.

Eğitim öğretimin sacayağı olarak adlandırılan öğrenci, öğretmen ve veli bu dönemde de yine aynı eşgüdüm içerisinde hareket ederek başarının artmasına yardımcı olmalıdırlar. Çünkü ömür boyu sürecek bir alışkanlığın başlangıcı iyi planlanmalı ona göre de sonuç alınmalıdır.

Artık hepimiz çok iyi biliyoruz ki zaman çok değerli ve ekonomik kullanılmalıdır. Bilgi çağında erişim de hızlı olmalıdır. Çocuğun hızlı okuması aynı zamanda kişisel gelişiminin de olumlu yönde etkilenmesine katkı sağlayacaktır. 1. sınıfta okuma hızlandırma çalışmalarına ağırlık verilerek zaman kullanımı çocuğun kişisel gelişimi yanında, yeteneklerinin de ortaya çıkmasına destek olunur.

1. sınıfta okuma hızının arttırmak için neler yapılır?

Sadece okuma hızını artırmak bir işe yaramaz, hem hızlı hem de okuduğunu anlama esaslı çalışma yaptırılmalıdır. Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde ele aldığımız 1. sınıf hızlı okuma teknikleri adlı makalemizi mutlaka okuyunuz. Başlıklarını sıralayacağımız bu yöntemlerin ayrıntılarını bu makalemizde bulabilirsiniz.

  • Harflerin hikayeleştirilerek anlatılması
  • Basitten zora doğru hece sistemi
  • Tümevarım tekniği
  • Okuduklarını sesli tekrarlama yöntemi
  • Öğrenilen kelimeye benzer kelimeler ile ilerleme
  • Görme açısının genişletilmesi
  • Noktalama işaretlerine uygun okuma tekniği
  • Dış uyaranlardan etkilenmeden okuma
  • Şiir ve tekerleme okuyarak hız artırma

Okuma hızını artırmanın püf noktaları

  • Heceleme alışkanlığı terk edilmelidir.
  • Kelimeler parmakla takip edilmemelidir.
  • Sesli okuma yapılmamalıdır.
  • Fiil kökü kelimelerin farklı eklerle tekrarı yapılmalıdır.
  • Kelime dağarcığı artırılmalıdır.
  • Okuma yaparken satır başına dönülmemelidir.
  • Kelimeler tek tek değil öbek öbek okunmalıdır.
  • Öbek öbek okuma alışkanlığı geliştirilerek sütün okumaya geçilmelidir.

Birinci sınıf okuma hızlandırma çalışmalarına eğlenceli bir boyut kazandırmak için ilginç etkinlikler planlanmalıdır. Çünkü dış uyaranların yoğun bir şekilde etkilediği çocuklar sıra dışı çalışmalarla hızlı okuma alışkanlığı kazandırılabilir. Sürekli vurguladığımız üzere çok okumak hızlı okumak hiçbir anlam ifade etmez, beraberinde okuduklarını anlamak esastır. Çünkü insan öğrenmek anlamak ve bunları hayata geçirmek için okur.

1 Sınıf Hızlı Okuma Teknikleri

Anlayarak hızlı okumak için neler yapılabilir?

Çocuklar oyun şeklinde hazırlanan etkinliklere ilgi gösterir. Okunacak metinleri oyunlaştırarak çocuklara sevdirebiliriz. Örneğin tahmin etme oyunu oynatılarak hem düşünme hem de okumanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.

Tahmin etme oyunu nasıl oynanır?

Bir torba içine kelimelerin yarısı yazılır, yazılmayan kısmına noktalar bırakıyor. Öğrenciler yazılmayan noktalık kısımda, hangi harflerin olması gerektiğini tahmin eder. Bu etkinlik basitten zora doğru artırılarak devam ettirilir. Böylece çocuk ileriki aşamada kelimelerin sonuna gelebilecek ekleri önceden tahmin ederek hızını arttırır.

Cümleli Balıklar oyunu nasıl oynanır?

Grup halinde oynanan ‘Cümleli Balıklar’ oyununda kağıtlar balık şeklinde boyanır ve içine farklı cümleler yazılır. Tümcelerin yazılı olduğu renkli balıklar mıknatısta yapıştırılarak kutu içine atılır, ucuna mıknatıs takılan bir olta ile kutudan balıklar avlanır. Öğrenciye seviyeye uygun olarak 5 ila 10 saniye arasında süre verilir ve balık yakalaması ardından da okuması istenir. Grup halinde oynanacağı için birkaç öğrenci elindeki olta ile hızlı bir şekilde cümleli balıklardan yakalayarak, okuyup puan kazanmaya çalışacaklar.

Unutulmamalıdır ki, çocuklar yarışma ve rekabetin olduğu ortamları sever ve ilgi gösterir. İleriki aşamada ise anlayarak okuma alışkanlığına dönüşür.

Çocuğun okuma hızını artırmak için veliler neler yapmalıdır?

Eğitim öğretim faaliyetleri sadece okulla sınırlı değildir, evde ya da yaşanılan her yerde devam eder. Ebeveynler de bu süreçte çocukların her daim yanında olmalı ve ona katkı sunmalıdır. Öğrencinin okuma hızını arttırması için velilerin üzerine düşen görevlerden bazıları şunlardır;

  • Okul öncesinden itibaren çocuk dergilerine abone olunmalıdır.
  • Küçük yaşta okuma yazma döneminden önce onlara bol bol hikaye ve masal anlatılmalıdır.
  • Okumaya teşvik edilmeli cesaretlendirilmeli mümkünse ödüllendirilmelidir.
  • Evde birlikte kitap okuma saati düzenlenmelidir.
  • Çocuk okuyacağı kitabı kendi seçmelidir.
  • Mümkünse birlikte kitapçığa gidilmeli oradaki havayı teneffüs etmesi sağlanmalıdır.

Müfredatımız ses temelli cümle öğretimine göre düzenlendiği için çocukların okuma hızları istenilen seviyede olmuyor. Özellikle birinci sınıf okuma hızlandırma ve geliştirme çalışmaları yapılarak bu açık kapatılmalıdır. Çocukların bu eksiğini gidermek için hızlı okuma metinleri başta olmak üzere, tavsiye ettiğimiz yöntem ve teknikler ile süreç takip edilmelidir.

Çocuğun okuma hızını artırmak için veliler neler yapmalıdır?

Eğitim öğretim faaliyetleri sadece okulla sınırlı değildir, evde ya da yaşanılan her yerde devam eder. Ebeveynler de bu süreçte çocukların her daim yanında olmalı ve ona katkı sunmalıdır.

Anlayarak hızlı okumak için neler yapılabilir?

Çocuklar oyun şeklinde hazırlanan etkinliklere ilgi gösterir. Okunacak metinleri oyunlaştırarak çocuklara sevdirebiliriz. Örneğin tahmin etme oyunu oynatılarak hem düşünme hem de okumanın hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanır.

1. sınıfta okuma hızının arttırmak için neler yapılır?

Sadece okuma hızını artırmak bir işe yaramaz, hem hızlı hem de okuduğunu anlama esaslı çalışma yaptırılmalıdır. Bu konuyu ayrıntılı bir şekilde ele aldığımız 1. sınıf hızlı okuma teknikleri adlı makalemizi mutlaka okuyunuz.

Yorum yapın