Haliyle hemen her bireyin de sol ve sağ beyin ile ilgili detaylı yanıtlara ihtiyacı olduğu da ortaya çıkıyor. Öncelikle bu yazının geri kalanına her iki lobun işlevleri, özellikleri ve nasıl gelişeceği hakkında ayrıntılı veri ve bilgiler ile devam edeceğimizi belirtelim. Sizlerin de merakla beklediği o soruların cevabını bu metnin içerisinde bulunduğunun altını çizebiliyoruz. Genel olarak bireylerin beynimizin sol tarafı ne işe yarar sorgulamasının da detaylarına iniş yapalım.
İnsanın anatomik yapısı her zaman merak uyandırıcı sorgulamalardan bir tanesi olmuştur. Bu karmaşık yapı içerisinde bireylerin aklına gelen milyonlarca soru olabileceği gibi oldukça net cevaplar ile bunları da çözümlemek mümkün kılınmış durumda. Şüphesiz ki beyin bu anlamda soru işaretine en açık organlardan bir tanesidir.
Her insan beyninin her iki tarafını da çeşitli nitelikler için kullanmaya başlar, geliştirir ve hayatının geri kalanında aktif olarak kullanır. Durum bu şekilde olunca elbette sol beynin işlevleri hakkında da fikir sahibi olmamız beklenmektedir.
- Dil yetenekleri
- Mantık
- Analitik düşünme
- Matematiksel işlemlerin çözümü
- Olaylar karşısında sebep-sonuç ilişkisi kurma
- Kelime, sayı ve sembollere olan ilgi
- Her verinin sonucuna odaklanma
Genel olarak sayabileceğimiz temel işe yarar konumlar bunlar olarak dikkat çekiyor. Yani aslında beynin sol tarafı yazı yazarak, bulmaca ile ilgilenerek, kitap okuyarak, egzersiz oyunları oynayarak rahatlıkla belirli bir seviyeye gelebiliyor.
İnsan beyninin her daim gelişime açık olması ve belirli bir yaşa kadar bunun aktif şekilde devam ediyor olması da bol bol pratik yapmanın önemini bizlere gösteriyor. Çünkü bireyler almış oldukları hazineleri beynin belirli bir bölümüne kaydeder ve ilerleyen yaşlarında bunu etkin olarak kullanma yoluna gider.
İçindekiler;
Sol Beyin Özellikleri
Belirtmiş olduğumuz üzere beynimizin sol tarafı analitik zekayı bize işaret etmektedir. Sol beyin kendi dünyasını oluşturur ve zincirleme zekanın da kaynağını oluşturmaktadır. Sol beyin özellikleri arasında da aslında özet geçilecek bir kısım olduğunu da görebiliyoruz. Öyle ki beynin bu lobu kendini geliştirip geliştiremediğini farklı kıyas yöntemleri ile anlamaktadır.
Yukarda saymış olduğumuz ‘işe yarama özellikleri’ arasında da bunların emarelerine tanıklık edebiliyoruz. İnsanların sol ve sağ beyinlerinin işlevlerine yönelik olarak bilmesi gereken önemli anekdotlar olduğunu da ifade etmek gerek. Bireylerin beyinlerinin sol yanı;
- Kısa vadeli düşünme,
- Sıralamaya güvenme,
- Parça psikolojisi taşıma
- Duyguları kontrol altında tutma,
- Yazma ve konuşmaya önem verme,
- İşitsel ve görsel yollarla öğrenme,
- Hareket ve güç kavramlarını içerisinde barındırmaktadır.
Hem analitik zekanın gelişmesi hem bunun kullanımı sayesinde de beynin sol tarafı ile çözümleyebileceğimiz konular da gün yüzüne çıkmış oluyor. Bir dil öğrenmenin ne kadar zorlu süreçlere gebe olduğu da bilinen bir gerçektir. Haliyle beynin bu kısmının sık kullanımı aslında insanın otomatik olarak kendi ile yarışmasını ve sürekli olarak gelişmesini de mümkün kılar.
Sizlerin de öngörebileceği gibi insanların büyük bir çoğunluğunun kendini diğer insanlar ile kıyaslaması aslına bakılacak olursa sol beyin tarafından hükmedilen bir olgudur. Çünkü birey kendini karşılaştırma içine sokarak zincirleme zekasını ön plana çıkarır ve kendini anlamaya ve tanımaya başlar.
Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir;
Voleybolcular Ne Kadar Kazanıyor? Profesyonel Liglerdeki Gelirler
Yıldızı Yüksek İsimler: Çocuğunuz İçin En İyisi
Sol Beyin Nasıl Geliştirilir?
Yaşadığımız hayat boyunca beyni beslemek gerekiyor. Çünkü insanların sahip oldukları organlar arasında bilgi, teori ve pratiğe önem veren en önemli organların başında beyin gelmektedir. Durum bu şekilde olunca sol beyin nasıl geliştirilir sorusunun da cevaplanmasının önemi ortaya çıkıyor. Beyin gelişimleri her iki lob için farklılık gösteriyor ve bireylerin bu konuda daha net ve doğru verilere ihtiyaç duymasını da normal karşılamak son derece değerli.
Sol beyin nasıl geliştirilir sorgusunu yapan bir birey için aslında cevaplar oldukça net bir biçimde oluşturulmuş durumda.
- Kitap okumak
- Dil öğrenmeye çalışmak
- Zeka ve strateji oyunları oynamak
- Puzzle ve bulmaca çözmek
- Hayal gününü ön plana çıkarak oyunlara yönelmek
- Matematik ile ilintili problem çözmek
Bu sayede hem beyniniz kendini geliştirme fırsatı bulur hem de zekayı ön plana çıkaran kavramlara ev sahipliği yaparak insanların toplum içinde bir adım öne geçmesini de sağlar. Sayısal zeka olarak tabir ederek bir ortak paydayı da gündeme getirmek gerekiyor.
Beyninin sol tarafını diğer bireylerden daha aktif olarak kullanmanın kişiye olan getirileri de tabii ki iş hayatında da insanların gelişmesini sağlıyor. Sol beynin gelişimi ve bu gelişen yönlere dair özellikleri aktif olarak kullanarak tercih edilen en önemli meslek grupları da muhasebecilik, yöneticilik, mali müşavirlik olarak karşımıza çıkıyor.
Beynin Sağ Tarafı Ne İşe Yarar?
İnsanların beyninin ikiye ayrıldığını ve bunların farklı farklı nitelikler eşliğinde gelişimlerine devam ettiklerini belirtmiştik. Sol tarafımızı tanıdık, nasıl gelişeceğini öğrendik ve buna dair yapılması gereken egzersizleri de sizler ile paylaştık. Gelelim şimdi beynimizin diğer tarafı olan sağ lobumuza. Nitekim insanların doğru bilgiler eşliğinde kendi gelişimlerine katkıda bulunması toplum adına da önem arz ediyor. Peki, beynin sağ tarafı ne işe yarıyor?
Zira kişiler sol lobları ile analitik zekalarını farklı bir seviyeye çıkarma amacı güdüyor olsalar da sağ kısmın da bunda önemli bir role bürünmüş olduğunu kabul etmek gerekiyor. Beynimizin sağ tarafı;
- Doğadan bilgi alır,
- Duygu ve hissiyatın sesine düşkündür,
- Sanatsal konular ile ilgilenir,
- Sezgisel konulara önem verir,
- Kontrol sevmez, aksine riski almayı sever,
- Görsel ve işitsel süreçler ile yakından alakadar olur,
- Problem çözümlerinde büyük resmi görmeyi amaçlar.
Görüldüğü üzere insanların duygusal geçişleri, iç dünyasında yaşamış oldukları sorunlar ve bunların çözümleri tamamen sağ yarım küre sayesinde gelişir ve olaya el koyar. Genel olarak bireylerin sağ beyin loblarını aktif olarak kullanmaları da dünyanın bizlere sunmuş olduğu kavramlar ile doğrudan ilintilidir. Çünkü gün içinde yaşanılan her olayın temelinde sağ beyinden yardım alır ve buna uygun şekilde davranmak isteriz. Haliyle duyguların ortaya çıkışı ve bunların yansıması da sağ beynimizin aktif olduğunu bizlere net şekilde göstermektedir.
Sağ Beyin Özellikleri
Gelelim bu lobun ne gibi özellikleri olduğuna. İnsanların sol yarım küre ile alakalı sorabileceği olası sorulara yanıt verdiğimize inanıyoruz. Sağ beyin özellikleri arasında da belki yeni tanışacağınız belki de ezelden beri hakim olduğunuz belirli detayların olduğunu da görebiliyoruz. Nedir bunlar?
- El-göz koordinasyonu sağlamak – Uzamsal yetenekler,
- Yaratıcılık – sanatsal beceriler, sezgilerin kuvvetlenmesi,
- Yüz tanıma – duyguları anlama ve görülen yüzlerin hafızaya sabitlenmesi gibi kuramlar da sağ beyin sayesinde mümkün kılınır,
- Mecaz anlamlar ile ilgilenme,
- Gidişat ve ilerleme yollarını çözümleme,
- Mutluluk, kızgınlık, duygusallık gibi duygulara yön verme
Gibi nitelikler beynimizin sağ tarafı ile gerçekleştirmiş olduğu olgular olarak ön plana çıkıyor. Elbette sürekli olarak gelişim göstermek ve sağ-sol beyin dengesini kurmakta bu noktada önem arz eden süreçlerden bir tanesidir. Çizim yaparak, şarkı söyleyerek, görsel içeriklere yönelerek, enstrüman çalarak sizler de beyninizin sağ kısmını geliştirebilir ve hayatınıza yön verme konusunda bu dengeyi yaratabiliyorsunuz. Haliyle çok yönlü aktivitelere eğilim sağlayarak sizler de beyninizin her iki küresini de gelişime açık bir duruma getirebiliyorsunuz.