Havaların soğumasının ardından yağan kar görüntüleri soğuk kış gecelerinde yollara niçin tuz dökülür sorusunu akıllara getirmektedir. Kışın kar yağışını izlemeyi birçoğumuz çok severiz ancak kar yağışının getirdiği bazı olumsuz hava kaynaklı şartlar vardır. Bundan dolayı kış mevsiminde görevliler tarafından yollara tuz döküldüğünü görebilirsiniz.
Peki, buza neden tuz dökülür? Başka bir mineral yerine tuzun tercih edilmesinin ana sebebini birazdan açıklayacağız. Hazırsanız, içeriğimizi okumaya devam edebilirsiniz.
Kışın Yollara Neden Tuz Dökülür?
Ülkemizde kar yağışının olduğu bölgelerde ekip araçları yollara tuz dökmektedir. Kışın yollara neden tuz dökülür sorusunun çok basit bir cevabı var. Kış aylarında aşırı kar yağışı ve ani sıcaklık değişimlerinden kaynaklanan sıcaklık farklarından dolayı gizli buzlanma, buzlanma ve don meydana gelir. Kar yağışının hızlı soğuma ile oluştuğu, katı olarak zemine ulaştığı ve daha sonra birikerek yolların kapanmasına neden olduğu bilinmektedir.
Kar yağışının gerçekleşmesiyle yollarda buzlanma ve hızlı soğuma devam etmektedir. Kışın buzlanmayı önlemek için yollara tuz serpilir. Tuz, karın donma noktasını düşürür ve soğumasını engeller. Bu yüzden tuz serperek donma yaşanması engellenir. Tuz aktivitesi, sıcaklık farklılıklarına tepki olarak gerçekleşir.
Tuz Buzu Neden Eritir?
Suyun donma noktasının 0°C olduğunu biliyoruz. Yani hava sıcaklığı bu sıcaklıklara düştüğünde suyun buza dönüştüğünü görürüz. Peki tuz buzu neden eritir?Sıcaklık 0°C’nin altına düştüğünde su molekülleri arasındaki hidrojen bağları güçlenir ve kristal yapıları oluşturmaya başlar. Bu oluşumun sonucu buz dediğimiz şeydir. Donmuş yollara tuz serpmek suyun donma noktasını düşürür.
Tuz; yani sodyum klorür, sodyum ve klorür iyonlarında çözünerek su molekülleri arasındaki bağları koparır. İyonlar ayrıca hidrojen bağlarını kırar ve katı buzu eritir.
Tuz Donma Noktasını Düşürür Mü?
Peki, tuz donma noktasını düşürür mü? Kesinlikle evet! Donma noktası daha düşük olan bir maddeyi başka bir maddeye eklerseniz, karışımın donma noktası birinci maddeden yüksek, donma noktası ikinci maddeden daha düşük olacaktır.
Donmuş yollardaki yol tuzu, buzun erime noktasını düşürür. Böylece buz, normalde katı olacağı bir sıcaklıkta erimeye başlar. Tuz aslında buzu eritmez ama buzun erime sıcaklığını düşürür.
Tuz Kaynama Noktasını Düşürür Mü?
Peki, evimizde sürekli kullandığımız tuz kaynama noktasını düşürür mü? Tuz suyun kaynamasını etkiler. Basitçe söylemek gerekirse, suya tuz eklemek suyun kaynama noktasını yükseltir. Yani deniz seviyesinde 100°C’de kaynayan suya tuz eklerseniz 100°C’nin üzerinde kaynar. Yani suya tuz eklenmesi kaynama noktasını yükseltir.
İçeriğimizde soğuk kış gecelerinde yollara niçin tuz dökülür ve tuzun mucizevi diğer etkileşimleri hakkında bilgi verdik.