Tiny House Ne Demek? (Fiyatları)

Türkçe karşılığı küçük ev olarak adlandırılan Tiny House, ilk kez 2008 yılında ortaya çıkmış bir kavramdır. Kriz döneminde Batı ülkelerinde gelişim gösteren küçük ev anlayışı, daha az masraf fikriyle öne çıkan bir sisteme sahiptir. Bulunulan ortamın dışında her yere taşınabilen portatif bu minimal tasarımlı evler, çevreye duyarlılığı ile de öne çıkar.

Toplu alanlarda daha az masrafla daha ekonomik şekilde yaşayabilmeyi mümkün hale getiren Tiny House, minimalist yaşam felsefesini benimsemiş olan kişilerin daha çok tercih ettiği, doğa ile iç içe yaşamayı sağlayan bir hazır ev anlayışıdır. Moda anlayışının günden güne şekillendiği bir dönemde, her ne kadar doğaya kaçış ve özgür bir yaşam tarzını öne çıkaran bakış açısını yansıtsa da, temelinde 2008 ve 2012 küresel ekonomik krizleri sırasında zorunlu olarak ortaya çıkan bir tasarım olduğu da unutulmamalıdır.

Tiny House Fiyatları

Tiny House tasarımı, normal bir ev anlayışından farksız olarak konforlu bir yaşam vadediyor. Tekerlekli hareket edebilen, tekerleksiz sabit iki farklı şekli ile satılabiliyor. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaygın olarak tercih edilen Tiny House, izolasyon açısından oldukça iyidir. Evin içinde kullanılan yapı rutubeti önlerken, dışında kullanılan malzemeler küflenmenin önüne geçer. Ormanın içinde oluşu böceklenmeye veya nem oluşumuna fırsat sunabilir. Tasarımda kullanılan malzemeler, oluşabilecek zararın önüne geçer.

Bu yazımız ilginizi çekebilir;

Keten Tül Perde Kullanışlı mı? (Fiyatları)

Kaliteli malzemelerden üretilmiş bir Tiny House, en az 400 en fazla 600 yıl ömre sahiptir. Yapım aşamasında kullanılan malzemelerin kalitesi bu süreyi azaltıp çoğaltabilir. Günümüzde yedek ev, yazlık gibi tercih edilen Tiny House fiyatları 400 bin TL’den başlamaktadır. En kalitelisi 850.000 TL’ye kadar çıkabilen Tiny House tasarımında kullanılan her detay, fiyatta farklılığı öne çıkarır.

Dönemin güncel kuru üzerinden hesap yapıldığında da fiyat artışı gözlemlenebilir. Plakalı olarak satılan Tiny House’ların fiyatı 450.000 TL’den başlar. Sabit, plakasız ya da römorksuz Tiny House fiyatı ise 650.000 TL’ye kadar ulaşır.

Tiny House Nereye Yapılır?

Tiny House yapım aşamasında imar izni bulunması gerekir mi? Tiny House’un klasik ev tasarımında olduğu gibi herhangi bir imar izni olmadan da yerleşim yerlerinde kullanılması mümkündür. Bu sebeple hemen her alanda rahatlıkla kullanılan bu evler, yapım aşamasında sadece tip onay belgesine sahip olması yeterlidir. Tiny House yapıldıktan sonra kişiye ait bir tarlada ya da imarı bulunan bir arsa üzerine yerleştirilebilir.

Tiny House yapımı ve konulması aşamasında arazi seçiminde herhangi bir yasal sınır bulunmaz. Tasarımında dört köşesinde bulunan tekerlekler sayesinde istenen her alana kurulabiliyor. İmar izni bulunmayan bir arsa ya da sit alanı bu evlerin mekanı olarak tercih edilebilir.

Tiny House tasarımını kullanmak isteyenlerin tip onay belgesi bulunmalıdır. Plakalı ve ruhsatı bulunan çekme karavan kategorisinde değerlendirilen Tiny House için izin ya da ruhsat alınması da gerekmez.

Tiny House Nasıl Okunur?

Tiny House yabancı sözcüğünün karşılığı küçücük ve minik anlamlarına gelir. Küçük ya da mikro ev olarak farklı çevirileri bulunan Tiny House, sınırlı ve az eşya ile yaşam sürebilme felsefesine sahip bir anlayışla üretilir.

Tiny House yazıldığı şekilde telaffuz edilebilir. Miktar ya da boyutun küçük olduğunu anlatırken kullanılan Tiny kelimesi “tiniy” şeklinde okunur. İngilizce bir tabir olan House, Türkçede ev anlamına gelir. House kelimesi “haus” şeklinde okunur.

Tiny House Sağlam Mı?

Yapım aşamasında ahşap malzemeden inşa edilen Tiny House, sağlamlığı ile 600 yıla kadar ömre sahiptir. Kaliteli bir ahşap, daha sağlam ve dayanıklı hale getirir. Yüksek izolasyon özellikleri barındıran Tiny House’larda nem veya rutubet görülmez. İç ve dış cephede özel olarak tasarlanmış bu özellik sayesinde uzun yıllar en zor hava koşullarına karşı dayanıklılığını korur.

Günümüzde daha çok çelik bir altyapı üzerine inşa edilen Tiny House, depreme karşı da oldukça dayanıklıdır. Doğada yaşamayı sevenlerin tereddüt ettiği Tiny House’un güvenilirliği, kullanılan malzemenin kalitesi ve işçilikle doğru orantılıdır. Güvenlik açısından her türlü önlem yapım aşamasında alınabilir. Yaz ve kış kullanıma uygun olan özel yalıtım ve izolasyon sistemi ile hazırlanmış olan Tiny House, sağlam bir yapıdır, denilebilir.

Yorum yapın