Mıknatısın Gizemli Gücü: Mıknatıs Neleri Çeker?

Herkesin bildiği ancak hakkında merak ettiği sorular olan objelerden bir tanesi de mıknatıstır. Çünkü hem yapımı hem işlevi hem de genel özellikleri sayesinde bu nesnenin ilgi odağı olduğuna da geçmişten bugüne kadar tanıklık edebiliyoruz. Öncelikle mıknatısın ne olduğunu ve hangi objeler ile yakın temas halinde olduğunu ifade etmiş olalım. Genel bir bilgi vermek gerekirse mıknatıs kendi içinde iki kutba ayrılmaktadır. Bunlar kuzey ve güney olarak tanımlanıyor. Peki, mıknatıs neleri çeker veyahut hangi malzemelere karşı daha hassastır?

Mıknatısın çekmiş olduğu belirli elementler olduğunu söyleyebiliriz. Bu maddelere örnek olarak demir, nikel ve kobalt gösterilebilir. Doğal ve yapay mıknatıs olarak ayrım yapabileceğimiz bu obje sayesinde aslında pek çok kullanım alanının varlığı da ortaya çıkıyor. Tahmin edileceği gibi insanlar diğer elementleri çekmek, mıknatıs ile temas ettirmek için kullanır. Lakin bunun dışında pusula yapımı, kireç taşı temizliğinde, asansör raylarının yapımında, manyetik kapı zillerinde, hoparlör içeriklerinde mıknatısın aktif olarak kullanıldığını belirtmiş olalım.

Mıknatıs Çeliği Çeker mi?

Yukarda da değinmiş olduğumuz üzere belirli elementlerin çekimi konusunda mıknatıs etkin rol oynamaktadır. Mıknatıs çeliği çeker mi ya da diğer maddeler ile etkileşimi nasıl gibi sorgulamalar da çok sayıda insan tarafından yapılıyor. Çelik nesnelerin içerisinde yer alan demir bileşeni sayesinde bu cisimler mıknatısların odak noktasında yer alabiliyor. Dolayısı ile sorunun cevabı da evet mıknatıslar çeliği çeker olarak yanıtlanabilir.

Herhangi bir çeliği mıknatıs ile çekmeyi denerseniz elbette belirli bir güce ihtiyacınız da oluyor. Hafif hacme sahip olan çeliklerin dışında daha ağır materyaller için tabii ki daha güçlü mıknatıs kullanmalı ve buna uygun biçimde hareket etmelisiniz. Şunu da dipnot olarak söylemek gerekiyor ki 304 ve 316 kalitede olan paslanmaz çelikler mıknatısların kapsama alanı dışında kalıyor.

Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir;

Kalpten Kalbe Bir Köprü: Sevgiliyle Konuşulacak Konular

Adidas Ayakkabı Orjinallik Sorgulama Nasıl Yapılır?

Mıknatıs Çeliği Çeker mi?
Mıknatıs Çeliği Çeker mi?

Mıknatıs Çinkoyu Çeker mi?

Sadece çelikler değil aynı zamanda çinko bazlı elementler de mıknatısların kullanımı konusunda merak uyandıran elementler olarak dikkat çekmeye devam ediyor. İnsanlar da haliyle mıknatıs incelemeleri sırasında bununla ilgili soru işaretlerine vakıf olabiliyorlar. Mıknatıs çinkoyu çeker mi sorusunun da bu aşamada yanıtlanması gerektiğine inanıyoruz. Zira çinko sizlerin de bildiği üzere pek çok alanda faal olarak kullanılan elementler arasında yer alıyor.

Sorumuzun yanıtına gelecek olursak mıknatıslar çinkoyu kendilerine doğru çekmezler. İçerisinde olan malzemelerden ötürü mıknatıs ile çinkoyu reaksiyon içerisine sokamıyorsunuz.

Mıknatıs Neleri Çekmez?

Elbette mıknatısın kapsama alanı dışında kalan pek çok ürün ya da element bulunduğunun da ifade edilmesi elzemdir. Öyle ki dünya üzerinde çok sayıda manyetik güce sahip olan ürün olduğu gibi bu özelliklere sahip olmayan maddeler de mevcuttur. Mıknatıs neleri çekmez ya da hangi ürün veya objeler mıknatısların kapsam alanı dışında kalır sorusunun da bireylerin ilgisini çektiğini de tahmin edebiliyoruz.

Mıknatısın çekmediği malzemeler arasında;

  • Alüminyum
  • Altın
  • Bakır
  • Çinko
  • Madeni paralar
  • Titanyum
  • Magnezyum
  • Kalay
  • Bronz
  • Plastik

İlk akla gelenler olarak karşımıza çıkıyor. Bu ya da bu malzemelerin bazıları ile mıknatısın işlevi bulunmuyor. Yukarda da ifade etmiş olduğumuz gibi manyetik özelliği bulunmayan ürünlerin mıknatıslar ile doğrudan bir etkileşimleri ya da reaksiyonları bulunmuyor.

Mıknatıs Bakırı Çeker mi?

Söylemiş olduğumuz üzere mıknatısların doğal bir etkileşimde bulunmadığı pek çok objenin veya malzemenin varlığına şahitlik edebiliyoruz. Aslında daha önce ifade etmiş olsak bile bakır konusunda da ayrı bir paragraf açılması gerektiğine inanıyoruz. Mıknatıs bakırı çeker mi sorusunun da cevabını bu sayede sizler için ayrıntılı biçimde vermiş olalım.

Burada bakır malzemelerini iki farklı şekilde incelemek gerekiyor. Çünkü bazı bakır malzemelerin içerisinde az da olsa demir bulunabiliyor. Bu da haliyle mıknatısın demire karşı yalıtımı barındırmasını da mümkün kılıyor. Lakin şunun altını çizmiş olmak gerekiyor ki saf bir bakır nesnesini mıknatıs ile çekmeniz ya da kendinize yaklaştırmanız mümkün değildir. Kullandığınız malzemenin içeriğine hakim olarak sizler de mıknatıs ve bakır uyumunu deneyimleyebilirsiniz.

Mıknatıs Altını Çeker mi?

Mıknatıs kendi manyetik alanını oluşturan ve buna uygun nesneler ile aktif koordinasyon içerisinde olan bir obje olarak karşımıza çıkmaktadır. Altın konusunda her ne kadar tartışmalar geçmişten bugüne kadar devam ediyor olsa da bu konunun da açıklığa kavuşması gerektiğine inanıyoruz. Burada da akıllara gelen ilk soru elbette mıknatıs altını çeker mi oluyor.

Altın, gümüş, paladyum, platin gibi malzemeler mıknatısın çekim alanında yer almamaktadır. Altın bazında konuşmak gerekirse aslında bir ürünün sahte ya da gerçek olup olmadığını da mıknatıs sayesinde net biçimde anlayabiliyorsunuz. Öyle ki sahte olan bir altın sizlere sunuluyorsa mıknatıs bu ürünleri çekebilir. Ancak ve ancak gerçek altınlar mıknatıs tarafından kata çekilemez ve birebir temas içerisinde olamaz.

Yorum yapın