Dağ Başında Soğuk Varmış hikayesini bilmeyen yoktur herhalde. Aşık Mustafa Aydın tarafından kaleme alınan ‘Ceylan Gözlüm‘ olarak da söylenen Dağ başında soğuk varmış, türküsünün hikayesini okuyan ya da sözlerini dinleyenlerin yürekleri burkuluyor. Adına türkü yazılan Melek öğretmenin ceylan kadar güzel gözlere sahip olması, kendine tutkun olan Mustafa’yı gerçek anlamda aşık yapacak niteliktedir.
Müzik çevrelerinde ‘Ceylan Gözlüm’ türküsü olarak bilinen eser, sosyal medyada Metehan Polat adında küçük bir çocuğun Dağ başında soğuk varmış, diye dillendirmesi viral olmasına yetmiştir. Gerçekten de etkileyici sözlerin müthiş bir şekilde yorumlanarak dinleyiciye ulaşmasında katkı sağlayan yanık sesli çocuk mağdur ve söz yazarı olan aşık Mustafa Aydın’ın önüne geçmiştir. Haksızlık etmemek ve olayın ayrıntılarını gün yüzüne çıkarmak için yaşananları bütün ayrıntılarıyla anlatmak istedik.
içidekiler
Aşık Mustafa Aydın kimdir?
Memleketi hakkında farklı açıklamalar yapılsa da sanatçı bu konuya açıklık getirmek amacıyla dizeleri ile cevap vermiştir. Kars ilinin Selim kazasına bağlı olan beyköy’de dünyaya gelen Mustafa Aydın Zeynep ve Ali çiftinin 4. çocuğudur. 8 kişiden oluşan Aydın ailesinin reisi Ali bey coğrafi zorunluluk gereği hayvancılık ve tarımla iştigal etmesinin yanında iyi bir marangozdur da.
Mustafa doğduğu köyde İlkokulu bitirdikten sonra Sarıkamış’a giderek ortaöğretime başlar ancak lisenin tamamlanması Erzurum’a nasip olur.
Daha ortaokul çağındayken, yaz tatillerinde İzmir’e gidip her türlü işte çalışır ve kazandığı para ile de hayalindeki sazı satın alır. Lise yıllarında ise edebiyat ve spora ilgi duyar, bu branşlarda da katıldığı yarışmalarda büyük dereceler elde eder.
1983 senesinde Balıkesir’de askerliğini tamamlayıp terhis olduktan sonra Erzurum’a yerleşir. Uzun süre burada yaşadığı için insanlar onu Dadaş olarak bilir.
Aşık Mustafa daha önce aşıklık geleneğinin büyük temsilcilerinden eğitim alır. Bilhassa Mevlüt İhsani kendisine büyük destek ve rehberlik yaparak kabiliyetinin sergilenmesinde öncülük eder. Gelenekte zirveye çıkmasına ve aşık ünvanı sebep olan ruh ikizi Melek Hanım’la 1992 yılında evlenir. 6 yıllık mutlu bir beraberlik sonucu 2 çocukları olur. Dağ başında soğuk varmış hikayesi elim bir trafik kazası sonucunda eşini ve çocuklarını kaybetmesiyle ortaya çıkmıştır.
Ceylan Gözlüm hikayesi nedir?
Aşıklık geleneğinin sürdürülmesinde büyük katkıları olan Mustafa Aydın eşi ve iki çocuğu ile birlikte 1998 yılında Ankara’dan memleketi Kars’a gitmek üzere yola çıkar. Erzurum’da mola verirler ve bir düğünde misafir edilirler.
O gece gördüğü rüya yaşanacakların habercisi değil, ta kendisi olacaktır. Gördüğü düşte, arabasının tekerlekleri yoktur. Yola çıkarlar ve bugünlerde Metehan Polat tarafından seslendirilip geniş kesimleri etkileyen Ceylan gözlüm türküsünün hikayesi ortaya çıkacaktır.
ilginizi çekebilir;
Cemal Süreya Kahve ile ilgili Sözleri Nelerdir? (Anlamlı)
Seyir halindeyken ani bir trafik kazası meydana gelir. Öğretmen olan eş Melek Hanım araçtan 50 metre kadar uzağa fırlayarak Murat Çayı’nın kenarındaki dikenlerin üstüne düşer. Oradan yuvarlanarak kayalıklarda parçalanır ve feci şekilde can verir. Çocuklarından 1 yaşındaki kızı otomobilin arka tekerleğinin arasına, henüz 4 yaşında olan oğlu ise ön kapıya sıkışarak akıl almaz bir şekilde can verirler.
Normal bir insanın okurken bile katlanamayacağı bu vaka gözlerinin önünde sevdiklerini kaybeden aşık Mustafa Aydın’ı kahreder. Kolay kolay unutamaz ama yaşananları mensubu olduğu aşıklık geleneğinin esasları doğrultusunda kaleme alarak paylaşır.
Ceylan Gözlüm Türküsü Sözleri
Dinleyen her insanı derinden etkileyen bu türkünün arasında en etkili dizeler dağ başında soğuk varmış, olduğu için bazı insanlar farklı iki türkü gibi düşünebilmektedir. Ceylan Gözlüm türküsünün sözleri şöyledir:
Bakışların yüreğimde
Açtı yara Ceylan Gözlüm!
Bekliyorum elin ile
Yaram sara Ceylan Gözlüm!
Muradını alamadın
Kaşı kara Ceylan Gözlüm!Seni gördüm boynu bükük
Genç yaşında ömrü sökük
Gözü yaşlı perçem dökük
Zülfün tara Ceylan Gözlüm!Dağ başında soğuk varmış
Geçit vermez duman karmış
Her tarafı avcı sarmış
Düşme tora Ceylan Gözlüm!Kaşlarının karasından
Kan süzülür yarasından
Dikenlerin arasından
Çık kenara Ceylan Gözlüm!Sevdim, seçtim kul içinde
Yorgun düştük yol içinde
Susuz kaldık göl içinde
Gel pınara Ceylan Gözlüm!Yaralı candan bezersin
Aşık Mustafa Aydın
Ovada, kırda gezersin
Mustafa’yla hür gezersin
Çık çağlara Ceylan Gözlüm!
Eşin ara Ceylan Gözlüm!
Düşme tora ne demek?
Dağ başında soğuk varmış, sözleriyle başlayan, Karslı aşık Mustafa Aydın tarafından bestelenen Ceylan Gözlüm türküsünde geçen ‘düşme tora’ ne demek?
Yöresel kelimelerden biri olan tora düşmek; dara düşmek, zor durumda kalmak, sözcüğünün Kars şivesi ile söyleniş biçimidir. Ayrıca dolandırılmak, kandırılmak, tuzağa düşmek anlamlarında da kullanılmaktadır.