Akılda kalıcı ders çalışma teknikleri, öğrencilerin bilgiyi daha etkili bir şekilde öğrenmelerine ve uzun vadede hatırlamalarına yardımcı olur. Verimli bir ders çalışma süreci geçirmek için insanların belirli bir programa ihtiyaç duydukları bilinmektedir. Nitekim bu sürecin pozitif sonuçlanması adına da oluşturulmuş olan programa sadık kalınması ve belirlenen metotların harfiyen uygulanmasının da elzem olduğunu belirtmiş olalım.
Sizler de ister kendi çocuklarınıza isterseniz de kendi girecek olduğunuz sınavlarınıza bu metotları takip ederek hazırlanabilir ve olumlu sonuçlara doğru yelken açabilirsiniz. Peki, nedir bu teknikler sorusunu da burada duyar gibiyiz. Gelin bunların detaylarına da beraber bakalım.
- Günlük plan yapmak
- Uygun ortam hazırlamak
- Not almak
- Tekrar yapmak
- Hedef belirleme
- Öğrenme stili belirleme
- Düzenli araştırma yapma
- Mola vermek.
Bu plana sadık kalmanız durumunda sizler de çok daha verimli ve etkin bir ders çalışma periyodu geçirebiliyorsunuz. Burada altını çizmemiz gereken en önemli nokta ise aktif öğrenme dediğimiz mola verme sürecidir.
Bilindiği üzere algılarımız her zaman aynı berraklık içerisinde olmuyor. Haliyle zamanı geldiğinde mola vermeniz ve aktif öğrenme süreci içerisinde olmanız da elzem ayrıntıların başında gelmektedir. Bunu da 25 dakika ders 5 dakika mola şeklinde uygulayabilir veya kendinize özgü bir çizelge belirleyebilirsiniz.
İçindekiler;
Farklı Ders Çalışma Teknikleri
Yukarda sizlere sunmuş olduğumuz ders çalışma teknikleri aslına bakılacak olursa en basit ve pratik şekilde uygulanabilir maddeleri barındırmaktadır. Bunun dışında dünya genelinde kullanılan ve geçmişten günümüze uzanan farklı ders çalışma teknikleri ya da metotları olduğunun da bilinmesi gerekiyor. Bunları da detaylı incelemek gerekirse;
Pomodoro tekniği;
- Çalışacak konunun belirlenmesi
- 25 dakikalık çalışma adına zaman sayacını belirleme
- 5 dakika mola ver
- Bu 25/5 dakika olayını en az 3 kere uygula
Bu döngünün doğru uygulanması halinde bireyler oldukça verimli bir ders çalışma süreci geçiriyorlar. Hem konuların belirli parçalara ayrılması ve 25 dakikaya bölünmesi hem de sık mola vererek aktif öğrenmeyi etkin kılmanız sizlere de kolaylık sağlayacaktır.
Cornell tekniği;
- Önemli notları kaydetme
- Anahtar kelime bularak konuları kısaltma
- Sık tekrar yapma
- Test çözerek konuya aşina olma
- Notlarınızı düzenli biçimde gözden geçirme
- Öğrenilen her bilginin örnekler ile desteklenmesi
Yine bu tekniği uygulamanız durumunda da son derece pozitif bir çalışma hayatının içerisine adapte olabiliyorsunuz. Özellikle görsel hafızasına güvenenler adına bu metodun çok daha işlevsel olduğunun da vurgusunu yapmış olalım.
Nimonik tekniği;
Hafızalarımızın ne kadar kapsamlı kavramlar olduğunu biliyoruz. Durum bu şekilde olunca elbette buna uygun bir ders çalışma tekniğinin de detaylandırılması gerekiyor. Sözel bilgilerin daha sık olduğu ya da yabancı dil öğrenme sürecinde bu tekniğin uygulamaya konmasının oldukça değerli olduğunu da hatırlatmak yanlış olmayacaktır. Peki, nedir bu tekniğin püf noktaları?
- Hayal kurma
- İlişkilendirme
- Yerleştirme
Bu üç olguyu doğru biçimde hayata geçirirseniz sizler de tekniği başarılı şekilde uygulamış oluyorsunuz. Hayal kurma sekansında öğrenilmek istenen bilginin resimlendirilerek hafızaya kaydedilmesi ilk yapacağınız iş olarak karşımıza çıkıyor. Hemen arkasından edinmiş olduğunuz bilgiyi konu veyahut olay ile ilişkilendirmek sizlere düşen görevler arasında bulunuyor. Son olarak bilgilerinizi zihninizde belirli bir yere konumlandırmanız ve tekniği sona erdirmeniz beklenmektedir.
Bu yazılarımızda ilginizi çekebilir;
Geleceği Parlak 2 Yıllık Bölümler
Psikolog Olmak İçin Hangi Derslerin İyi Olması Gerekir? (Kaç Puan Gerekir)
Dünyanın En İyi Ders Çalışma Programı
Elbette her insanın kendine özgü bir öğrenme yetisi, arzusu ve buna uygun olarak belirlemiş olduğu plan ve programlar bulunuyor. Sizlerin de tahmin edebileceği gibi her bireyin zihninde bilginin yer edinmesi eşit şartlarda gerçekleşmeyebiliyor. Haliyle bu noktada öğrenme stratejisi belirlemek ve buna uygun biçimde harekete geçmek işlerin çok daha kolay hale gelmesine de kapı aralayacaktır.
Konu başlığından da görüldüğü gibi dünyanın en iyi ders çalışma programı ifadesi yer alıyor. Lakin bunu şu şekilde açmak, çözümlemek daha doğru bir yaklaşım biçimi olacaktır. Her insanın oluşturmuş olduğu strateji aslında kendini ve öğrenme sürecini tanımasından geçiyor. Öyle ki bir kişi için sınav öncesi notlarına bakmak yeterli olurken başka bir kişi için sadece soru çözmek bile yeterli gelebiliyor.
Dolayısı ile bir ders çalışma tekniğinin en iyi olması tamamen kişilere bağlı olarak değişim gösteren bir olgu olarak özetlenebilir. Sizler de öğrenme güdünüzün hangi şartlar altında daha aktif olarak hayata geçtiğini düşünüyorsanız onun uygulamasını yapmanız daha verimli olacaktır. Bu noktada realist olmak ve doğru teknikler eşliğinde bilgiyi hafızaya kaydetmek yapmanız gereken ilk vazifeler arasında bulunuyor.
Bilgilerin Akılda Kalması İçin Ne Yapılmalı?
Öğrenme sürecinin en sonunda beliren ışığın konuya hakim olmak olduğunu biliyoruz. Bilgilerin hafızada kalması, doğru zamanda uygulanması ve herhangi bir test sürecinde de faal biçimde yansıtılması gerekmektedir. Haliyle bunun olumlu bir sürece dönüşebilmesi adına da bilgilerin nasıl kayıt altında en istikrarlı şekilde barınması konusunu da açmak şarttır. Peki, bilgilerin akılda kalması için ne yapmalı?
- Öğrenmeye hazır şekilde zihninizi temizlemek
- Odaklanmayı tek konu özelinde belirlemek
- Kendinizi sık sık testten geçirmek
- Grup çalışması yapmak
- Çalışma ortamını kendinize uygun hale getirmek
- Başarılı olma adına hata/yanlış yapmaktan korkmamak
- Öğrenilen bilgileri uygulamaya geçirmek
- Edinilmiş olan her kavramı farklı yöntemler ile zenginleştirmek
- Bilgi geçişlerinde doğru bağlantıları kurmak
Bu listeyi sizler de kendinize bir yol haritası olarak belirleyebilir ve ders çalışma sürecinizi buna uygun hale getirebilirsiniz. Alınmış olan her verinin hafızalarda yer edici konuma ulaşabilmesi adına pek çok bilim insanı bu maddeleri belirlemiş ve farklı denekler üzerinde de test etme imkanı buldu. Dolayısı ile sizler de akademik geçerliliği olan bu verileri kendi deneyimlerinizde faal biçimde kullanabilirsiniz. Öğrenme eylemi her ne kadar basit gibi görünüyor olsa da içerisinde oldukça fazla kavrama ev sahipliği yapıyor. Sizler de kendi öğrenme sürecinizi belirleyerek ulaşmak istediğiniz noktaya daha verimli bir biçimde ulaşabilirsiniz.