Mimari Çizim Programları Nelerdir?

Sayısal derslerde başarılı olarak iyi bir fakülteye girip eğitim almak, sonrasında diploma sahibi olmak başarılı bir mimar olmak için yeterli kriterler olarak sayılmıyor. İş hayatına atıldıktan sonra projelerin kesitlerini ve planlarını teknik çizimlerle görünür kılabilmek için mimari çizim programlarını da hatasız kullanmak sektörün zorunlu beklentisidir.

Mimar kimdir, ne iş yapar?

Modern binalar tasarlayan ve çizen, kullanımda olan yapıların beklentiler doğrultusunda kullanımına katkı sunan, restore edilmeye ihtiyacı olan ve tarihi değeri olan her türlü yapıya hayat veren meslek erbabına mimar denir. Sorumluluğu alanındaki projelerin en başından son aşamasına kadar görevini layıkıyla yapan bu yetkin kişi inşaat sektörünün duayene konumundadır.

Nasıl mimar olunur?

Uluslararası denkliği bulunan mimarlık fakültesi diplomasına sahip olmak için lisans düzeyinde eğitim alınmalıdır. Kamu ya da vakıf üniversitelerinin mimarlık fakültesi bölümünden mezun olduktan sonra çalışma hakkı elde edilir. Sadece diploma inşaat sektörüne giriş yapmak için yeterli görülmemektedir. Alanı ile ilgili birçok uluslararası seminere dahil olunmalı ve gerekli sertifikasyonlara sahip olunmalıdır. Elbette mesleğin adeta ne taşı kabul edilen mimari çizim programlarının gelişmiş olanları mükemmel derecede bilinmelidir.

Mimarın görev ve sorumlulukları nelerdir?

  • Müşterilerin beklentisi doğrultusunda tasarımlar hazırlamak
  • İnşaat alanının fizibiletesini yapmak
  • Proje çizimi öncesinde müşteriye binanın kullanım kolaylığı hakkında önerilerde bulunmak
  • İnşa aşamasında kullanılacak malzemelerin kalite ve nitelikleri hakkında bilgilendirme yapmak
  • Projenin tamamlanana kadar kontrolünü sağlamak
  • Hayata geçirilen projenin çevresel etkilere uygun olup olmadığını kontrol etmek
  • Uygulama aşamasında hesaplanan bütçe çerçevesinde yürütülmesine katkı sağlamak

Mimarların kullandığı programlar hangileridir?

Mimari çizim programlarından biri işleri yerine getirmek için yeterlidir ama 2-3 ile yüksek kalitede sonuçlar alınır. En çok tercih edilen mimari çizim programları şunlardır.

AutoCAD 3D

Mimarlık sektöründe en geçerli programdır. Yalnızca mimarlık alanında değil, inşaat ve makine mühendisliği alanın da vazgeçilmezidir.

3DS Max

Modelleme, görselleştirme yanında animasyon olanağı da tanıyan bu mimari çizim programı aynı zamanda endüstriyel tasarım ve film oluşturma amaçlı da kullanılmaktadır.

Sketch Up

3 boyutlu çizim ihtiyacı olduğunda en çok başvurulan program Sketch Up’tır. Bilhassa eğitim aşamasındaki aday mimarlar ve mesleğe henüz yeni başlamış olanlar için ideal bir yazılımdır.

SHAPR3D

Genellikle linux, macOS ve Windows işletim sistemlerini kullananların tercih ettiği tasarım yapma 3 boyutlu modelleme için ideal olan ücretsiz bir çizim programıdır.

Rhinoceros

Limitsiz çizim imkanı tanıyan bu program revize edilmeye ihtiyaç duyulan çalışmalarda ağırlıklı olarak kullanılmaktadır.

Revit

Yeni nesil mimari çizim programları içinde sayılabilen ve hızlı bir sonuç elde etmek isteyen çizimcilerin kullandığı bilgisayar programıdır.

Dynamo

İşlemlerin akıcı ve belirgin bir şekilde hızlı kullanımına olanak tanıyan dynamo mimari çizim programı otomatikleştirme, kavramsal tasarımlar ile tasarım sorunlarının çözümünde kolaylık sunmaktadır.

Photoshop

Basit hataların acilen giderilmesi veya dış cephe giydirmeleri amacıyla tercih edilen Photoshop, aynı zamanda vaziyet planı veya peyzaj oluşturmada yüksek performans sergilemektedir.

V-Ray

3 boyutlu grafik oluşturma amacıyla kullanılan bu çizim programında bilhassa görselleştirme işleri profesyonel olarak yapılmaktadır. Kullanıcılara foton haritalama, ışık önbelleme ve otomatik ışık desteği sunan mimari çizim programları arasındadır.

Yorum yapın