Lise Ders Çalışma Programları

Sosyal, fiziksel hatta psikolojik olarak gelgitlerin yoğun bir şekilde yaşandığı lise yıllarında ders çalışmanın zorluğunu biliyoruz. İlerideki güzel günleri göz önüne getirerek, her türlü zorluğa göğüs gerip bireysel lise ders çalışma programı hazırlayanlar ve bu programa riayet edenler çektikleri çilelerin karşılığını alacaklardır. Buna karşılık hiçbir ders çalışma programı hazırlamayan, uygulamayan velhasıl ders çalışmayan, eğlence düşkünü gençler iş işten geçtikten sonra pişman olacak, üzülecek ama sonuç değişmeyecektir. O halde bütün sıkıntılara, zorluklara, engellere rağmen inatla hem okul derslerini düzenli olarak takip etmeli hem de ayrıca bireysel lise ders çalışma programları hazırlanmalı ve o doğrultuda hareket edilmelidir.

Gelecekteki hedeflerine ulaşmak isteyenler, eğitimin her kademesinde gerekli çalışmaları yapmakla mükelleftir. Ortaokuldan sonra başlanan lise eğitiminde de bütün zorluklara rağmen başarıyı yakalamak için planlı programlı devam edilmelidir. Fiziksel değişimin yoğun bir şekilde hissedildiği bu yaşlarda işi sıkı tutmak ileride rahat bir hayat sürmek için temel teşkil edecektir. Başarı tesadüf değildir, dolayısıyla belli bir program dahilinde çalışanlar hiç şüphesiz amaçlarına ulaşırlar.

Sizler için örnek olması düşüncesi ile hazırladığımız lise ders çalışma programını kişiselleştirerek, üzerinde değişiklikler yaparak kullanabilirsiniz.

Eğitim ile Öğretim Arasındaki Fark

LİSE DERS ÇALIŞMA PROGRAMI ÖRNEĞİ

GÜNLERKONU TEKRARIYKS HAZIRLIK ÖDEVLERİ YAPMA
PAZARTESİKimya 1 saatMatematik 1 saatOkul dersleri çalışma
SALIFizik 1 saatTürkçe 1 saatKitap okuma
ÇARŞAMBABiyoloji 1 saatMatematik 1 saatOkul dersleri çalışma
PERŞEMBECoğrafya 1 saatTürkçe 1 saatProje oluşturma
CUMATarih 2 saatMatematik 1 saatOkul dersleri çalışma
CUMARTESİDinlenmeMola – GeziKurs
PAZARGenel Tekrar60+60 TestKurs

Ders çalışma programı nasıl hazırlanır?

  • Herkes özeldir ve kendi durumuna uygun ders çalışma programı hazırlamalıdır.
  • Aslında en doğru olanı da hazırlanan programa uyulmasıdır.
  • Okulda öğretmen tarafından anlatılan konu iyi dinlenilmeli ve orada öğrenilmelidir.
  • Eve gelince konu tekrarı yapılarak pekiştirilmeli, benzer örnek soru çözümleri yapılmalıdır.
  • Program hazırlarken, kendi bireysel özelliklerinizi öne çıkararak aralarına dinlenme saatleri ekleme yapabilirsiniz.
  • Kimileri sabah erken saatlerde yapılan çalışmaların alıcı olduğuna inanır, dolayısıyla erken kalkarak sabahın sessizliğinde ve hafızamın zindeliğinde öğrenmeyi tercih eder.
  • Siz de bu durumu göz önüne alarak kaynaklarınızı ne zaman, ne kadar tüketeceğinize karar verin.
  • Önce sevdiğiniz ve kolayca anlayabildiğiniz derslerden başlayınız.
  • Yaptığınız plana harfiyen uyun! Arkadaşlarınız veya dış etkenlerin sizi etkilemesine fırsat vermeyiniz.
  • Zorunluluk halinde küçük değişiklikler yapabilirsiniz ancak o günkü çalışmanız gereken konuyu aynı gün mutlaka çalışınız.

Ders çalışırken nelere dikkat edilir?

Lise kademesinde eğitim hayatına devam eden bir öğrenci kendine uygun, bireysel özelliğine göre hazırladığı lise ders çalışma programını hayata geçirirken bilmesi ve uyuması gereken önemli hususlar şunlardır;

  • Dinlenmiş bir şekilde ders çalışmaya başlayınız.
  • Kafanızda sizi meşgul eden herhangi bir sorun veya soru işareti varsa onu çözümlemeden oturmayınız.
  • Başarılı olduğunuz ve sevdiğiniz derslere öncelik veriniz. Akabinde diğer dersleri de basitten zora doğru planlayınız.
  • Konuyu tam olarak öğrenmeden başka bir derse veya konuya kesinlikle geçmeyiniz.
  • Çalışma sırasında başka etkinliklere geçiş yapmayınız.
  • Bir ders saatini 60 dakika olarak planlayın bunun ilk yarım saatini konuyu kavramak için, 10 dakikasını tekrarlamak için, 20 dakikada öğrendiğiniz konu ile ilgili soru çözümlerine ayırınız.
  • Öğrendiğiniz konuyla ilgili deneme testleri yapınız.
  • Test yapmak sizlere konuyu tam olarak kavrayıp kavramadığınızı kontrol etmenize yardımcı olur.
  • Eksik kalan anlayamadığınız bölümlerin tespit edilerek gerekli önlemleri almanıza da yardımcı olur.
  • Test yapmak aynı zamanda çalıştığınız konuların pekiştirilmesi varsa hataların giderilmesi fırsatı da verir.
  • Ders çalışırken kesinlikle bilgisayar, televizyon, ses kaynakarı, telefon, kulaklık ve benzeri cihazlardan uzak durunuz. Bu tür dikkatinizi dağıtacak araç gereçler çalışma ortamından uzak tutulmalıdır.

Lise ders çalışma programı ne zaman hazırlanmalıdır?

Artık bir lise öğrencisi olduysanız ve bu soruyu soruyorsanız şu anda zaman kaybediyorsunuz demektir. Oturun araştırma yapın, kendinizi tanıyın ve hemen çalışmaya başlayın. Bu konuda kararsızsanız ve ne yapacağınızı tam olarak kestiremiyorsanız okulunuzun veya gittiğiniz kursun rehberlik servisinden destek alabilirsiniz.

Hazırladığınız bireysel ders çalışma programında zaman zaman değişiklik yapabilirsiniz ama mutlaka o günkü çalışmanız gereken ders ya da konuyu en kısa sürede telafi ediniz.

En başarılı lise ders çalışma programları uygulanabilir ve bireysel özelliklere uygun olarak hazırlanandır. Mutlaka haftada 2 saat genel tekrar içeren test çözümleri yapılmalıdır. Sadece YKS ağırlıklı değil, okul derslerini de günü gününe takip etmek sizin konulara vakıf olmanıza katkı sağlayacaktır.

Ders çalışırken nelere dikkat edilir?

Lise kademesinde eğitim hayatına devam eden bir öğrenci kendine uygun, bireysel özelliğine göre hazırladığı lise ders çalışma programını hayata geçirirken bilmesi ve uyuması gereken önemli hususlar şunlardır…

Lise ders çalışma programı ne zaman hazırlanmalıdır?

Artık bir lise öğrencisi olduysanız ve bu soruyu soruyorsanız şu anda zaman kaybediyorsunuz demektir.

Yorum yapın